2019. feb 03.

Miért vagyok elégedett a 80 százalékkal és miért nem hajtok a 120-ra?

írta: ruzsadora
Miért vagyok elégedett a 80 százalékkal és miért nem hajtok a 120-ra?

Az elég jó anya kérdésköre

Az első szülés után a kórházban pihegve még fogalmam se volt róla, hogy minden más lesz és innentől kezdve már soha, semmi nem lesz a régi. Először fogadkoztam, hogy nem kell több gyerek, aztán, hogy örökbe fogadunk, majd jött a béranyás ötlet, végül csak szültem még gyorsan hármat. A férjemmel mindketten úgy voltunk vele, hogy vagy egy szuszra túl vagyunk rajta, vagy marad az elsőszülött, belevalónak induló gyerekünk elkényeztetett kis egyke. Most szeretném megragadni az alkalmat rögtön az elején, hogy elnézést kérjek az egyéktől, akiket valószínűleg orrba-szájba savazni fogok a blog és a készülő könyvem során. Ezt ne vegyétek magatokra, valójában semmi bajom veletek, mindenről a szüleitek tehetnek. Sose feledjétek az örök érvényűt: „mindig az ártatlanok szívják meg, mindig”.

Oké, tehát mi fog változni, ha 80%-os anya leszel és elengeded ezt a tökéletességi hülyeséget? Nézzük, velem hogy volt. Nálam nagyjából akkor jött el a Kánaán, amikor elfogadtam, hogy nem kell tökéletes anyának lennem, hanem bőven elegendő az is, ha elég jó tudok lenni.

 Nem kell tökéletes anyának lenni, éppen elegendő az is, ha elég jó anyává válsz.

Egy figyeleméhes, visszajelzés-függő legkisebb gyerek vagyok, nekem elhiheted, ha azt mondom, nem volt könnyű letenni a súlyos táskát, amiben a tökéletességre törekvést cipeltem magammal.

Ráadásul azért sem könnyű, mert a közvélemény nem nagyon támogatja az elég jó anyákat. És akkor még finom voltam. Ha nem vagyok finom, azt mondom, ha elkezdesz elég jó anya lenni ahelyett, hogy azon görcsölsz, miért nem vagy tökéletes, akkor kábé úgy fogod magad érezni, mintha állnál a széllel szemben azzal a nőknek kifejlesztett pisicsővel. És próbálnál állva pisilni, mint a pasik.

Én a mai napig megkapom, hogy elhanyagolom a gyerekeimet. Minek szültem annyit, ha nem akarok velük foglalkozni. Ne panaszkodjak, mert mind egészségesek és szépek. Ezek a vádak eleinte nagyon fájtak. Később csak akkor, amikor kicsit megrengett az önbizalmam anyaként (például, amikor a gyerek leforrázta magát teával, vagy hónapokig nem evett rendesen). Ma pedig már nagyjából nincs olyan időpillanat, amikor érdekelni tudna.

Készülj fel rá, hogy a kibicek kötekedni fognak! A görcsölő anyatársak meg egyenesen utálni. De mi ez ahhoz képest, hogy te, a férjed és a gyerek jól fogjátok magatokat érezni, kiegyensúlyozottak és magabiztosak lesztek? Hiszen attól, hogy te jól érzed magad az anyaszerepben, a gyerek is megnyugszik és lehullik róla a frusztráció, hogy az anyja feláldozza magát érte.

onfelaldozas.png

Ha ráismertél valakire az ismerőseid közül (persze nyilván nem magadra), akkor nyugodtan megoszthatod. Itt pedig meg tudod rendelni a Szülés utáni Túlélőkalauzt >> https://szulesutanitulelokalauz.hu/

Nagyon ütősek a mondatok a weboldaladon, ott fenn... Végre valaki megért, úgy érzem. Gacsó Anikó

Szólj hozzá

anya anyaság egyke elég jó anya anya szerep